Czy ziemniaki są tuczące?

Chcesz zachować prawidłową masę ciała? Jedz ziemniaki – w zdrowej formie!

Ziemniaki, lubiane przez 80% Polaków, często goszczą na polskich stołach. Z badań zrealizowanych na potrzeby kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” wynika, że kilka razy w tygodniu spożywa je aż 77% ankietowanych, a każdego dnia– 14%! Uwzględniając te produkty w codziennym żywieniu, warto wiedzieć, jak je przygotować, by służyły nie tylko naszemu zdrowiu, ale i… sylwetce. O sposobach na zachowanie walorów odżywczych i dietetycznych kartofli opowie dietetyk Urszula Somow, ekspert kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”.
– Ziemniaki często, choć niesłusznie, postrzegane są jako tuczące. Biorąc jednak pod uwagę ich zalety, kartofle mogą być bez obaw wykorzystywane w codziennym jadłospisie, z korzyścią zarówno dla zdrowia, jak i masy ciała. Ważne jest, jaką technikę kulinarną wybierzemy, oraz z jakimi dodatkami je połączymy – mówi Urszula Somow, ekspert kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”.
2/3 pytanych Polaków twierdzi, że wie, jak przygotować ziemniaki, by zachowały one wartości odżywcze. Czy rzeczywiście mamy świadomość, w jaki sposób właściwie je przyrządzić i podać?
– 100 g upieczonego w skórce ziemniaka ma ok. 90 kcal, co czyni go produktem o umiarkowanej ilości energii. Ziemniaczany posiłek staje się wysokokaloryczny głównie z powodu skwarek, zawiesistych sosów lub dużej ilości masła, bądź podawanego razem z kartoflami smażonego, panierowanego kotleta, przy braku świeżych warzyw. To jedne z najczęstszych błędów, jakie popełniamy, wykorzystując ziemniaki w naszej kuchni– uważa dietetyk.
Istnieje jednak sposób, który pozwala jeszcze bardziej zmniejszyć kaloryczność ziemniaków. To dzięki skrobi ziemniaczanej, która po ugotowaniu, a następnie schłodzeniu (np. wstawiając kartofle do lodówki) jest oporna na działanie enzymów trawiennych. Ponieważ skrobia staje się nieprzyswajalna, organizm nie może pozyskać z niej energii, czyli kalorii.
– Ugotowane i ostudzone ziemniaki nie tylko mają mniej kalorii, ale także zyskują wartości zdrowotne, m.in. pomagają kontrolować poziom glukozy po posiłku, korzystnie wpływają na stan mikroflory bakteryjnej, chronią przed niektórymi nowotworami i regulują poziom cholesterolu we krwi. Zimne kartofle idealnie sprawdzają się w sałatkach – przekonuje ekspert kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”.
Co istotne, ziemniaki odznaczają się wysokim indeksem sytości. Po spożyciu dania, zawierającego kartofle, dłużej będziemy czuć się najedzeni i zmniejszymy prawdopodobieństwo podjadania między posiłkami, a to niewątpliwie sprzyja utracie zbędnych kilogramów i utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Jak wynika z badań przeprowadzonych w ramach kampanii, ziemniaki stanowią dla Polaków głównie dodatek do obiadu. Niemal 80% respondentów najczęściej spożywa ten posiłek właśnie z kartoflami!
– Jedząc obiad z ziemniakami, starajmy się ich nie smażyć i pamiętajmy, że o całkowitej kaloryczności decydować będą zastosowane techniki kulinarne oraz wybrane do posiłku dodatki. Podstawą większości dań powinny być warzywa, na przykład w postaci surówki lub w innej kolorowej formie. Startą marchewką czy cukinią możemy wzbogacić placki ziemniaczane, koniecznie pieczone, a nie smażone. Podobnie upiec można frytki lub łódeczki z ziemniaków, które w towarzystwie tymianku bądź rozmarynu będą smakowały wybornie. Sprawdźmy też warzywne zapiekanki z ziemniakiem oraz zupy krem z dodatkiem kartofli – to pyszne sposoby na zachowanie zdrowia i zgrabnej sylwetki – podkreśla dietetyk Urszula Somow.

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Polski Związek Producentów Ziemniaków i Nasion Rolniczych.
Więcej informacji o kampanii oraz przepisy na niestandardowe dania z wykorzystaniem polskich ziemniaków można znaleźć na stronie internetowej oraz na profilu na Facebooku:
www.ziemniakiczykartofle.pl; www.facebook.com/ziemniakiczykartofle

Advertisement
13 replies
  1. Asia
    Asia says:

    Ziemniaki samie w sobie nie są tuczące. Zawierają witaminy, minerały. Jedyne dodawane do nich sosy, tłuszcz są tuczące.

    Odpowiedz
  2. Sławomir
    Sławomir says:

    Ziemniaki lubie w roznych postaciach obecnie przy upalach mlode ziemniaczki maslanka I.jajeczka koperek

    Odpowiedz
  3. KINIA
    KINIA says:

    Bardzo prawdziwe i ciekawe. Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci. Temat godny poruszenia. Ludzie nie zdają sobie sprawy z tego że dodatki ich tuczą a nie ziemniaki.
    Pozdrawiam 😊 😊

    Odpowiedz
  4. Danuta
    Danuta says:

    Bardzo lubię, w każdej postaci. Mają dużo wody, witamin i składników odżywczych, więc nie są tuczące. Zawsze wiedziałam, że to mit że ziemniaki tuczą. Mąka i ryż mają 4 razy więcej skrobi. Wszystko też zależy od tego jak są przyrządzone, jak ze skwareczkami, no to wiadomo że są bardziej tuczące od tych gotowanych w mundurkach.

    Odpowiedz
  5. Weronika
    Weronika says:

    Bardzo pomocny artykuł, warto to wiedzieć, żeby móc lepiej zadbać o swoje zdrowie. Ja najbardziej lubię pieczone z ziołami i oliwą 😀

    Odpowiedz
  6. Weronika
    Weronika says:

    Bardzo ciekawy artykuł, warto to zapamiętać, żeby móc lepiej zadbać o swoje zdrowie. Najbardziej lubię pieczone ziemniaki z ziołami i oliwą 😀

    Odpowiedz
      • Dorota
        Dorota says:

        Ziemniaki to to co lubię najbardziej do obiadu.Ciekawe jest to że są mniej kaloryczne po ich schlodzeniu. A i do tego odpowiednie dodatki.Super 🙂

        Odpowiedz

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.