O sprawach polskiego rolnictwa w Brukseli

Minister Jan Krzysztof Ardanowski spotkał się wczoraj z komisarzem ds. rolnictwa Philem Hoganem.

Minister poinformował o działaniach, jakie Rząd Polski podejmuje dla rolników dotkniętych suszą.

Wśród tematów, które zostały poruszone w rozmowach z komisarzem, strona polska zgłosiła potrzebę skoordynowania wysiłków na rzecz rozszerzenia bezpieczeństwa białkowego w Europie. Minister Ardanowski uzyskał zapewnienie, że Komisja Europejska w listopadzie przedstawi europejski program dotyczący białka paszowego. Polska, jako jeden z pierwszych krajów, sygnalizuje konieczność budowy samowystarczalności białkowej Europy i odchodzenia od uzależnienia europejskiego sektora paszowego i produkcji zwierzęcej od dostaw śruty sojowej z krajów pozaunijnych.

Kolejna sprawą było poinformowanie komisarza o planowanych przez Polskę zmianach w PROW 2014-2020. Minister rolnictwa uzyskał zapewnienie, że służby komisarza Hogana szybko przeanalizują propozycje zgłaszane przez Polskę i sprawnie podejmą stosowne decyzję.

Wśród proponowanych zmian będą: wsparcie dla gospodarstw dotkniętych ASF w kierunku alternatywnych źródeł dochodu, przyjęcie nowej delimitacji ONW, a także przekierowanie części środków na działania związane z poprawą sprawności systemów melioracyjnych oraz tworzenia nowoczesnych systemów irygacyjnych.

Minister Ardanowski przedstawił także pakiet polskich propozycji i oczekiwań związanych z przyszłą Wspólną Polityką Rolną i jej wieloletnimi ramami finansowymi na lata 2021-2027.

Ponad dwugodzinna rozmowa ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego z komisarzem Hoganem zakończyła się uzgodnieniem, że rozmowy będą kontynuowane w październiku w naszym kraju.

Podczas briefingu minister zwrócił uwagę, że Rząd, nie czekając na środki z Brukseli, przeznaczy na pomoc rolnikom około 1,5 mld zł z krajowego budżetu − trzy razy więcej niż w 2015 roku.

Materiał i foto: MRiRW

AdvertisementAdvertisementAdvertisement
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.