Producenci owoców i warzyw na World Food Warsaw!

Producenci owoców i warzyw na World Food Warsaw!
Uprawa owoców i warzyw, a także ich przetwórstwo to sektor ważny dla polskiej branży rolno-spożywczej i jej wyników eksportowych. Co roku targi WorldFood Warsaw są doskonałym miejscem do spotkania z producentami tego sektora, nawiązania nowych kontaktów biznesowych i wymiany doświadczeń.
Od wielu lat Polska jest w Europie i na świecie największym producentem czarnej porzeczki
i maliny, pierwszym w Europie i na świecie producentem borówki. Bodaj najważniejszą uprawą sadowniczą, z której słyniemy są jabłka. W Europie jesteśmy także znanym producentem warzyw.
Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w 2014 r. wzrosła wielkość produkcji przetworów owocowych i wyniosła 1075 tys. ton. Osobną kategorię produktową stanowią soki, nektary i napoje owocowe, których wyprodukowaliśmy 1550 tys. ton w 2014 r. Polska jest czołowym producentem mrożonych owoców miękkich, szczególnie truskawek, malin, wiśni oraz śliwek.
W przetwórstwie warzyw dominują przede wszystkim mrożonki – ich udział w łącznej produkcji wzrasta. Przewagę stanowią mieszanki warzywne, kalafiory i brokuły, marchew, cebula, pomidory i warzywa strączkowe.
Według danych GUS w 2014 r. spożycie owoców i ich przetworów wyniosło w Polsce 43,08 kg/osobę, zaś warzyw świeżych, słodzonych i mrożonych – 58,92 kg/osobę.

AdvertisementAdvertisementAdvertisement
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.