Wzrost eksportu żywności w 2015 r. może wynieść nawet 6,5 proc.

BZ WBK: Wzrost eksportu żywności w 2015 r. może wynieść nawet 6,5 proc.
Analitycy rynku rolno-spożywczego Banku Zachodniego WBK szacują, że eksport sektora rolno-spożywczego w tym roku może wzrosnąć o 5-6,5 proc. r/r i osiągnąć wartość nawet 23,3 mld euro. Dynamika z I półrocza na poziomie 6 proc. obniży się w II półroczu do 4-5 proc. za sprawą spadku tempa eksportu zbóż.
W I półroczu 2015 r. to właśnie sprzedaż zagraniczna zbóż i rzepaku, ze względu na rekordowe ubiegłoroczne zbiory, wzrosła w największym stopniu – w ujęciu wartościowym zbóż o ponad 44 proc., a nasion oleistych o ponad 52 proc. r/r. Dynamicznie rośnie też eksport tytoniu, który zwiększył się w ujęciu rok do roku o ok. 40 proc. – W 2015 roku, ze względu na suszę, zbiory ziarna ukształtowały się na poziomie o około 13 proc. niższym wobec 2014 roku, co w II półroczu, przy stabilnych cenach, prawdopodobnie przełoży się na spadek wartości sprzedaży zagranicznej ziarna – wskazuje Marta Skrzypczyk, koordynator analityków sektora rolno-spożywczego w Banku Zachodnim WBK.
Analitycy Banku Zachodniego WBK zwracają uwagę, że niekorzystne warunki pogodowe miały również wpływ na tegoroczne zbiory owoców i warzyw. Według wrześniowych szacunków GUS produkcja warzyw gruntowych będzie mniejsza o 16 proc. niż rok temu, natomiast zbiory owoców z krzewów owocowych mogą być niższe o 10 proc. Relatywnie najmniejsze straty susza spowodowała w przypadku owoców z drzew, gdzie nastąpił spadek produkcji o 6 proc. – W naszej opinii wyższe ceny owoców i warzyw w II półroczu br. nie zrekompensują w pełni spadku wolumenu kierowanego na eksport – uważa jednak Marta Skrzypczyk. Istotnie mniejszy niż w 2014 roku będzie eksport przetworów mleczarskich, za to większy mięsa – głównie drobiu i wołowiny.
Jeśli chodzi o prognozy eksportu na rok 2016, to przy założeniu, że zbiory zbóż, owoców i warzyw będą na poziomie średniej z ostatnich 5 lat, to analitycy rynku agro Banku Zachodniego WBK spodziewają się wzrostu na poziomie 2-6 proc. – Oczywiście wyniki eksportu sektora rolno-spożywczego za 2016 r. są bardzo trudne do oszacowania ze względu na niepewność przyszłorocznych warunków pogodowych. Na całościowy wolumen eksportu w II połowie 2016 r. kluczowy wpływ będą miały zbiory zbóż oraz owoców i warzyw, w tej chwili niemożliwe do oszacowania – podkreśla Marta Skrzypczyk. Ekspertka wskazuje, że inne podstawowe czynniki ryzyka w 2016 roku, które mogą mieć negatywne przełożenie na wyniki handlowe to spowolnienie w Chinach i gospodarkach wschodzących oraz ewentualne umożliwienie eksportu do Rosji tylko wybranym krajom Unii Europejskiej.
Zgodnie z prognozami Banku Zachodniego WBK w 2016 roku największą dynamikę wzrostu powinniśmy obserwować w segmencie drobiu, pieczywa cukierniczego oraz słodyczy. Poprawić mogą się też wyniki sprzedaży artykułów mlecznych. Eksport produktów nieprzetworzonych, takich jak zboża i rzepak, wciąż będzie odgrywał dużą rolę, ale jego poziom może być niższy niż w 2015 roku. Ze względu na tegoroczną suszę można się spodziewać, że w 2016 r. mniejszy będzie także eksport przetworów warzywnych i owocowych.

Advertisement
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.