Akademia Warzywnicza
Producenci warzyw wciąż poszukują możliwości poprawy jakości plonów, bowiem wymagania konsumentów w tej kwestii stale rosną. Priorytetem każdego ogrodnika jest wypracowanie takiej technologii uprawy, która przy racjonalnych nakładach finansowych zagwarantuje im maksymalne zyski z produkcji. Przy uprawie warzyw niezwykle istotnym zagadnieniem, które determinuje rentowność działania jest nawożenie.
W Polsce pojawiła się najprawdopodobniej pierwsza platforma edukacyjna – Akademia Warzywnicza obrazująca efekty stosowania różnych metod nawożenia w uprawach warzywniczych. Narzędzie to skierowane jest do doradców ogrodniczych z całego kraju. Będą oni mogli wspierać swoich klientów prezentując im najkorzystniejsze i najbardziej efektywne rozwiązania dostępne na rynku.
Na poletkach Akademii uprawianych jest kilkanaście gatunków warzyw różnych odmian, które nawożone są w kilku odmiennych technologiach. Odwiedzający poletka demonstracyjne mogą naocznie przekonać się, która z nich daje najlepsze rezultaty. Każda z tych upraw opatrzona jest analizą kosztów, tym samym nie jest trudno stwierdzić, która z zastosowanych technologii jest najbardziej efektywna i atrakcyjna kosztowo.
W czerwcu bieżącego roku odbyło się pierwsze z serii spotkań, w którym uczestniczyło kilkudziesięciu doradców z całej Polski. Oczywiście o tej porze roku różnice w efektach rozmaitych technologii nawożenia w przypadku warzyw gruntowych, takich jak: pomidor czy papryka nie rzucały się jeszcze w oczy, ale na przykład przy produkcji sałat były one spektakularne. Podczas prezentacji polowej porównano plon handlowy sałaty masłowej, lodowej, strzępolistnej i dębolistnej. Wszystkie te odmiany były nawożone w trzech różnych technologiach. W przypadku sałaty masłowej i strzępolistnej różnica w plonie była zaskakująco duża. Organizatorzy Akademii udowodnili, że w zależności od rodzaju nawożenia można uzyskać blisko dwukrotnie wyższy plon, przy zachowaniu bardzo wysokich parametrów jakościowych. Najlepsze wyniki uzyskano z poletek, na których użyto nawozów z biostymulacją. Pełnią one w roślinie funkcję nawozów i odżywek dostarczających składniki pokarmowe, antystresantów, ukorzeniaczy poprawiających funkcjonowanie systemu korzeniowego i związków kompleksujących składniki pokarmowe w formie aminokwasów. Nie tylko odżywiają rośliny, ale dodatkowo stymulują je do rozwoju. Z uwagi na fakt, że warzywa powinny być zdrowe z samej definicji, warto zadbać o to, żeby były nawożone nawozami opartymi na naturalnych związkach organicznych, na przykład wyselekcjonowanych ekstraktach z alg. Jedna z prezentowanych technologii uwzględnia w swoim składzie substancję wpływającą na przemiany azotowe, obniżając poziom azotanów w roślinach – N-pro.
Pomysłodawcą tego jakże cennego przedsięwzięcia jest Pan Piotr Szurek specjalista do spraw upraw warzywniczych z wieloletnim doświadczeniem, którego wiedza pozwoliła na rzetelne przeprowadzenie i wszechstronną ocenę efektów tej inicjatywy. Patronem i mecenasem Akademii jest firma Timac Agro Polska, która wiele wysiłków wkłada w podnoszenie kwalifikacji doradców pracujących na rzecz polskich ogrodników. Z prezentowanych wyników osiągniętych na poletkach Akademii Warzywniczej wynika, że wysiłek ten przynosi efekty i przełoży się na poprawę efektywności pracy warzywników. Warto byłoby, aby w przyszłości z rezultatami pracy Akademii zapoznali się także czołowi producenci warzyw. Trzymamy kciuki za tę cenną inicjatywę.
Anna Rogowska
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!