Jak zapobiegać rozwojowi much w obiektach gospodarskich?

Problem gromadzenia się much w oborze można rozwiązać poprzez naturalną tlenową technologię kompostowania obornika i gnojowicy od pierwszego dnia hodowli.
Wraz ze wzrostem temperatury otoczenia wiosną i wczesnym latem pojawiają się insekty oraz muchy. W naturalnym środowisku nie mamy zazwyczaj problemów z ich nadmiarem. Gorzej jest w obiektach rolniczych, gdzie na stosunkowo małej powierzchni jest duże zgęszczenie zwierząt i co za tym idzie – dużego nagromadzenia odchodów. W takim przypadku nie ma naturalnej równowagi: stężenie amoniaku oraz zgnilizny jest bardzo wysokie, a w takim środowisku nie ma dostatecznej ilości przeciwników much.Ten zapach zgnilizny ma wabiące działanie na muchy. Gnijący obornik i gnojowica są również ich pokarmem oraz znakomitym miejscem do składania jaj. Larwy much z natury zajmują się „recyklingiem” odpadów i żyją głównie na martwych substancjach roślinnych i zwierzęcych (obornik, gnojowica, resztki mleka). Plagi much są nie tylko bardzo dokuczliwe dla zwierząt, lecz również są roznosicielami zarazków i chorób z jednego zwierzęcia na drugie.Bez nazwy-2
Naturalną i skuteczną metodą znacznej redukcji much w obiektach gospodarczych jest tlenowa technologia kompostowania obornika oraz gnojowicy, i to od pierwszego dnia hodowli. Firma Roland Plocher oferuje biomelasę lub węglan wapnia, które zawierają między innymi 100% tlenu, działając jak katalizator: uaktywniają tlenowe bakterie w danym środowisku. Dzięki temu nie dochodzi do gnicia, lecz do aerobowego rozkładu, czyli kompostowania!
Zalety takiego kompostowania:
– Znaczna redukcja much, jaj i larw.
– Duża redukcja odoru amoniaku.
– Polepszona zdrowotność zwierząt.
– Redukcja szkodliwych bakterii.
– Poprawienie płynności gnojowicy (redukcja kożuchów i osadów).
– Własna produkcja wysokowartościowego nawozu.
– Wyższa wartość nawozowa obornika, gnojowicy – więcej azotu w postaci jonów amonowych.
– Podwyższone wartości mikro- oraz makroelementów.
– Zwiększony rozwój pozytywnych grzybów odpowiedzialnych za rozkład obornika.
– Polepszona przyswajalność naturalnych nawozów przez glebę i rośliny.
– Regeneracja gleby, rozwój dżdżownic.
– Ochrona środowiska: powietrza i wód gruntowych.
– Redukcja chwastów.
– Korzystniejsze dla zdrowia warunki pracy.
– Redukcja kosztów.
Pojawienie się takiej bakterii jak salmonella w danym środowisku naturalnym oznacza, że dochodzi do beztlenowych procesów gnilnych. Sama bakteria (salmonella) nie jest chora, tylko powstaje tam, gdzie ma większe szanse rozwoju. Jeśli zmienimy otoczenie na tlenowe (rozkład), to nie będzie ona miała możliwości przeżycia i w ten sposób zostanie kompostowana – tak jak natura robi to od wieków. Jeśli tym aerobowym środowiskiem będziemy się opiekować, to te niemile widziane bakterie w ogóle tam nie powstaną.

 

nr14 6

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.