Karp nie tylko od święta – ruszył Program #Karpiujemy
Karp to nie tylko niesamowite walory smakowe, ale przede wszystkim prozdrowotne.
W obecnych czasach pandemii jest to nad wyraz istotne.
Karp jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Warto o nim wiedzieć to, że wzmacnia odporność. Mięso tej ryby zawiera zdrowe dla człowieka tłuszcze, w odpowiednich proporcjach, białko, witaminy oraz istotne pierwiastki, takie jak potas, fosfor oraz selen.
Podczas konferencji inaugurującej program #Karpiujemy obalono mit jakoby mięso karpia było tłuste. Karpia można i należy jeść nie tylko od święta, ale przez okrągły rok. Rozpoczynamy modę na jedzenie karpia, można go podawać w różnych wariantach. Karpia można jeść nie tylko na sposób tradycyjny i nie tylko w wigilię.
Coraz bardziej modna staje się turystyka wędkarska. Ludzie pracujący w mieście szukają miejsc gdzie można odpocząć i smacznie zjeść. W Polsce bardzo dużo jest miejsc na łonie natury, gdzie można skosztować wartościowego, zdrowego posiłku, przygotowanego w nowoczesnych wariantach, inspirowanych kuchniami z całego świata. Jest to ciekawy sposób spędzania wolnego czasu, a jednocześnie wspieranie Polski oraz polskich produktów i producentów.
Mimo iż stawy są wykonane ręką człowieka, karp jest hodowany w pełni naturalnych warunkach, w sposób ekologiczny. O karpiu można powiedzieć, że jest to tzw. slow food, gdyż aby osiągnąć pełną dojrzałość do spożycia potrzebuje aż 3 lat hodowli. Polski karp nie jest tuczony, ale jedynie dokarmiany naturalnym zbożem. Kupując karpie z polskiej hodowli, mamy gwarancję, że każdy jest tak samo smaczny i zdrowy, bo w każdym gospodarstwie produkcja wygląda jednakowo.
https://naszarola.pl/polska-food-festival-w-brukseli/
Kojarzy się tylko ze świetami Bożego Narodzenia
Rybka lubi pływać 🙂
Nie lubię jeść ale lubię łowić.
Your style is very unique in comparison to other people I have read stuff from.
Ratujmy karpie
Nie wiedziałem
Warto
Gdzie można zjeść karpia na świeżym powietrzu i w inny niż tradycyjny sposób?
Ślesin – droga Bydgoszcz/ Nakło nad Notecią. Jadąc od Bydgoszczy należy skręcić w lewo na Gorzeń. Stawy rybackie i przy nich jest taki bar rybacki. Są tam produkowane również sery wg. starych receptur w tym sery kozie. To prowadzi serowarnia Fundacji Potulickiej. Pozdrawiam.