Komfortowe porządkowanie pomieszczeń rolniczych i gospodarczych? Podpowiadamy, jak to zrobić

Staranne czyszczenie pomieszczeń gospodarczych leży w interesie każdego rolnika zajmującego się hodowlą. Po pierwsze czystość i brak nieprzyjemnych zapachów przyczyniają się do bezpieczeństwa i komfortu pracy. Przede wszystkim zaś pomieszczenia gospodarcze to doskonałe siedlisko dla wirusów, bakterii i grzybów groźnych dla zdrowia zwierząt i ludzi. Mając to na uwadze, polscy rolnicy coraz częściej dostrzegają korzyści z zastosowania nowoczesnych technologii do utrzymania porządku w gospodarstwach – dzięki temu wzrasta opłacalność hodowli.

Dlaczego pomieszczenia gospodarcze wymagają szczególnej troski o czystość?

Wbrew popularnej opinii praca rolnika jest nie tylko ciężka, ale także niebezpieczna. Pracownik gospodarstwa narażony jest na wiele niekorzystnych czynników, takich jak pyły, środki ochrony roślin, a nawet hałas. Ryzyko można jednak na wielu płaszczyznach ograniczyć, utrzymując porządek w obejściu. Jak podaje Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, ponad połowa wszystkich wypadków w rolnictwie jest spowodowana m.in. złym stanem nawierzchni lub jej brakiem, bałaganem, brakiem obejść i poręczy lub używaniem złego obuwia.

Regularne czyszczenie i dezynfekcja są ściśle związane także z aspektami ekonomicznymi hodowli. Zwierzęta przebywające w środowisku stanowiącym siedlisko dla grzybów, bakterii i wirusów mają obniżoną odporność, częściej chorują, więc istnieje większe prawdopodobieństwo zdziesiątkowania stada, a to może przynieść trudne do odrobienia straty. W niehigienicznych warunkach słabiej działają także szczepionki i podawane leki.

Zanim produkty odzwierzęce trafią do domów konsumentów, muszą znajdować się w jak najbardziej higienicznych warunkach.

W chlewie brudno jak w… chlewie? Czyszczenie wysokociśnieniowe

Za usuwanie grzybów, wirusów i bakterii, które gromadzą się w pomieszczeniach gospodarczych, odpowiada proces dezynfekcji. Zanim jednak się go rozpocznie, z obory, chlewu lub innego pomieszczenia należy usunąć wszelkie zanieczyszczenia mechaniczne, 

takie jak ściółkę czy obornik. Im czyszczenie będzie dokładniejsze, tym skuteczność dezynfekcji wyższa. Dlaczego?

Substancje dezynfekujące działają prawidłowo wyłącznie po usunięciu z czyszczonych powierzchni wszystkich substancji organicznych. Dlatego przy czyszczeniu pomieszczeń gospodarczych stosuje się powszechnie urządzenia ciśnieniowe, które pozwalają na dokładne usunięcie resztek obornika, ściółki czy paszy. Według badania rynku profesjonalnego przeprowadzonego przez IPSOS w kwietniu 2018 roku obejmującego trzy branże (rolnictwo motoryzacja i budownictwo) aż 71% przebadanych rolników używało urządzeń wysokociśnieniowych do czyszczenia pomieszczeń gospodarczych, a 69% korzystało z nich w pomieszczeniach, gdzie trzymane są zwierzęta.

Jakie urządzenia wysokociśnieniowe najlepiej odpowiadają na potrzeby rolników? W gospodarstwie rolnym oprócz efektywności liczy się również szybkość pracy. Myjka wysokociśnieniowa powinna być więc mobilna, a jednocześnie gwarantować wysoką wydajność.

Ciekawym przykładem jest model HDS 8/18-4M firmy Kärcher – urządzenie zapewnia precyzyjne czyszczenie oraz umożliwia dezynfekcję pomieszczeń rolniczych, gospodarczych czy akcesoriów. Szeroki zakres temperatur (80-155°C lub do 60°C w trybie eco!efficiency) a zwłaszcza tryb pary w połączeniu z środkami czyszczącymi Karcher pozwala pozbyć się niemal w 100% drobnoustrojów, pasożytów, grzybów i innych szkodliwych mikroorganizmów zagrażających zdrowiu zarówno rolnika, jak i hodowanych zwierząt. Myjka została wyposażona w wydajny, czterobiegunowy silnik, który może pracować przez długi czas. Jest to przydatna opcja, zważywszy że czyszczenie pomieszczenia i wyposażenia może wymagać wielu godzin. Na wygodę i efektywność wpływa także użycie technologii EASY!Force, dzięki której korzystanie z pistoletu ciśnieniowego nie wymaga wysiłku operatora.

Prawidłowe czyszczenie powinno rozpocząć się od sufitu, przez górne powierzchne ścian, po podłogę. Jeśli na powierzchniach pozostaną zanieczyszczenia, warto je zeskrobać, by wyeliminować środowisko sprzyjające namnażaniu się drobnoustrojów i grzybów. Po umyciu pomieszczenia, zanim rozpocznie się dezynfekcja, należy je osuszyć – pozostała na powierzchniach woda może obniżyć stężenie środków dezynfekujących, a co za tym idzie – efektywność procesu.

Ozon w służbie czystości – skuteczność i bezpieczeństwo

Aby zabieg dezynfekcji był skuteczny, należy wybrać odpowiedni środek. O tym decyduje kilka czynników, w tym rodzaj drobnoustrojów, stężenie oraz czas działania preparatu, a także temperatura, wilgotność i odczyn pH. Dobierając środek i jego stężenie, należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta. Zachowanie odpowiednich proporcji sprawi, że substancje dezynfekujące wyniszczą zagrażające zwierzętom drobnoustroje i będą działać odpowiednio długo, a jednocześnie nie wywrą negatywnego wpływu na zdrowie zwierząt.

Innowacyjną metodą dezynfekcji pomieszczeń gospodarczych jest zastosowanie ozonu. Stanowi to ciekawą alternatywę dla rolnictwa – ozon nie pozostawia po sobie trwałych śladów, co jest ważne w przypadku hodowli zwierząt i ich żywienia. Ozon doskonale radzi sobie ze zwalczaniem pleśni i grzybów namnażających się w pomieszczeniach, ale również w walce z gryzoniami zasiedlającymi pomieszczenia gospodarcze. Działanie bakteriobójcze ozonu jest wielokrotnie szybsze i silniejsze niż choćby chloru. Zastosowanie tej metody wymaga jednak dokładnego uszczelnienia i wywietrzenia pomieszczenia przed i po zabiegu.

Pomieszczenia rolnicze bez pyłu, zanieczyszczeń i drobnoustrojów z zewnątrz

Istotnym elementem podnoszącym jakość prowadzenia hodowli i bezpieczeństwo pracy jest instalacja wydajnych systemów wentylacji. Główny parametr, na który zwraca się uwagę, to wymiana powietrza w przeliczeniu na sztukę, zależnie od pory roku (m3/h). Systemy dopasowuje się do rodzaju produkcji (gatunków i liczebności inwentarza) oraz wielkości pomieszczenia. Wydajna wentylacja pomaga nie tylko utrzymać właściwą temperaturę, ale także usuwa zbędne lub szkodliwe substancje takie jak para wodna, amoniak, dwutlenek węgla oraz siarkowodór. Duże znaczenie ma także ustawianie przed budynkami inwentarskimi (i innymi) specjalnych mat wypełnionych płynem dezynfekującym. W tym wypadku prosta technologia nie tyle zwalcza drobnoustroje i patogeny znajdujące się wewnątrz pomieszczenia, co niweluje ryzyko wnoszenia ich do środka z zewnątrz. Warto przy tym zaznaczyć, że od 6 marca 2018 roku w budynkach inwestorskich istnieje prawny obowiązek instalacji umywalki z zimną oraz ciepłą wodą.

Wybór metod gwarantujących skuteczność czyszczenia pomieszczeń rolniczych i gospodarczych to bezpośrednia inwestycja w utrzymanie hodowli oraz bezpieczeństwo pracy.

Sergiusz Lelakowski

Advertisement AdvertisementAdvertisement
1 reply

Trackbacks & Pingbacks

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.