Polska wieprzowina wraca na amerykański rynek

– Szybka reakcja i mocne argumenty sprawiły, że polska wieprzowina z 16 zakładów wraca bez ograniczeń na rynek amerykański – poinformował minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.

Dzięki wspólnej interwencji Ministerstwa Spraw Zagranicznych, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii strona amerykańska zniosła ograniczenia w imporcie wieprzowiny z Polski.

Potwierdzono również możliwość wpuszczenia na rynek USA przesyłek spełniających wymagania amerykańskie, wysłanych z Polski przed 18 października 2018 r. i zmierzających do amerykańskich portów.

Pozostałe 3 polskie zakłady mogą wysyłać tylko przetworzone termicznie produkty z mięsa wieprzowego. Natomiast możliwość prowadzenia wysyłek mięsa wieprzowego z tych zakładów będzie przedmiotem dalszych rozmów trójstronnych pomiędzy Komisją Europejską oraz Głównymi Lekarzami Weterynarii Polski i Stanów Zjednoczonych.

– Czasowe ograniczenie naszego eksportu wieprzowiny na rynek amerykański pokazało także szerszy problem, problem braku zrozumienia kwestii regionalizacji. Dotyczy to nie tylko rynku amerykańskiego, ale także i innych rynków trzecich – zwrócił uwagę minister Jan Krzysztof Ardanowski.

– Przeprowadziłem dziś rozmowę z komisarzem ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenisem Andriukaitisem nt. prowadzenia dalszych uzgodnień ze stroną amerykańską w formacie trójstronnym (Polska-KE-USA) oraz wsparcia Komisji Europejskiej w prowadzonych przez polskie władze negocjacjach z krajami trzecimi, dotyczącymi uznania regionalizacji w zakresie ASF –  podkreślił szef polskiego resortu rolnictwa, dodając, że – takie trójstronne spotkanie zostanie zorganizowane przez Komisję Europejską.

Materiał i foto: MRiRW

Advertisement
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.