PSZENŻYTO JARE
Mgr inż. Andrzej Najewski Słupia Wielka, 22.11.2013
Centralny Ośrodek Badania
Odmian Roślin Uprawnych
63-022 Słupia Wielka
PSZENŻYTO JARE
Jara forma pszenżyta jest w Polsce znacznie mniej popularna niż forma ozima. W roku 2012 powierzchnia uprawy pszenżyta jarego wynosiła ponad 170 tys. ha, co w porównaniu z rokiem 2011 oznacza wzrost o blisko 60 tys. ha. Większy areał uprawy w roku 2012 dotyczył wszystkich zbóż jarych i wynikał z konieczności zaorania wymarzniętych plantacji zbóż ozimych i rzepaku ozimego.
W krajowym rejestrze pszenżyta jarego znajduje się tylko dziewięć odmian. Ruch odmianowy w tym gatunku jest niewielki, w ciągu ostatnich trzech lat nie zarejestrowano ani też nie skreślono żadnej odmiany. Wszystkie zarejestrowane odmiany pszenżyta jarego pochodzą z hodowli krajowej (Hodowla Roślin Strzelce Grupa IHAR i DANKO Hodowla Roślin).
W tabeli 1 przedstawiono wyniki doświadczeń PDOiR z lat 2011-2013 dla ośmiu zarejestrowanych odmian pszenżyta jarego (dla odmiany Legalo brak wyników wartości gospodarczej). Doświadczenia PDOiR z pszenżytem jarym, podobnie jak dla większości zbóż, prowadzone są na dwóch poziomach agrotechniki – przeciętnym (a1) i intensywnym (a2). Poziom a2 w pszenżycie jarym obejmuje dodatkowo dwa zabiegi fungicydowe połączone ze stosowaniem nawozów dolistnych. Nie stosuje się natomiast regulatorów wzrostu (brak zarejestrowanych środków), a nawożenie azotowe na obu poziomach jest jednakowe.
Pszenżyto jare jest zbożem pastewnym, stąd o wyborze odmiany do uprawy decyduje głównie plenność. W ostatnim trzyleciu w doświadczeniach PDOiR, zarówno na poziomie a1 jak i a2, najlepiej plonowała odmiana Milewo. Nieznacznie gorsze wyniki uzyskały odmiany Dublet i Nagano, przy czym ta ostatnia odmiana gorzej plonowała w roku 2013. Słabo plonuje odmiana Matejko. Rok 2013 nie był również korzystny dla odmian Kargo i Milkaro. W ostatnich latach pogarszają się wyniki plonowania odmiany Andrus.
Przy wyborze odmiany ważne są także inne cechy rolniczo-użytkowe. W pszenżycie jarym szczególnie ważna jest genetyczna odporność na wyleganie, gdyż obecnie nie ma zarejestrowanych środków chemicznych zapobiegających wyleganiu. O tym, że jest to ważna cecha świadczy fakt, że cechę tę obserwuje się w prawie 70% doświadczeń. Dość znaczne są również różnice odmianowe. Pszenżyto jare jest gatunkiem stosunkowo mało odpornym na porastania ziarna w kłosie, jednak różnice odmianowe są niewielkie. W porównaniu z innymi zbożami pszenżyto jare cechuje się znaczną tolerancją na niskie pH gleby.
Na pszenżycie jarym najczęściej występującymi chorobami są septorioza liści i rdza brunatna, a także mączniak prawdziwy i septorioza plew. Rzadziej obserwuje się fuzariozę kłosów i brunatną plamistość liści, sporadycznie choroby podstawy źdźbła. Przy wyborze odmiany najważniejsze są jednak te choroby, w których występują większe różnice odmianowe – rdza brunatna i septorioza plew.
Powierzchnia plantacji nasiennych pszenżyta jarego w roku 2013 wynosiła ponad 2,1 tys. ha i była nieco niższa niż w roku 2012. Na rynku nasiennym największy udział, podobnie jak w latach wcześniejszych, mają odmiany Nagano i Dublet. Znaczną powierzchnię zajmują również kreacje Milewo, Andrus i Milkaro. Udział pozostałych odmian jest niewielki, poniżej 5%. Odmiany ze Wspólnotowego katalogu odmian roślin rolniczych (CCA) w pszenżycie jarym mają małe znaczenie. W kwalifikacji polowej jest tylko jedna odmiana, z udziałem poniżej 4%.
Tabela 1
Ważniejsze cechy rolniczo-użytkowe odmian pszenżyta jarego
(wg COBORU)
Odmiana |
Rok wpisania do K R | Plon ziarna a1 (dt z ha) | Plon ziarna a2 (dt z ha) | Masa 1000 ziaren (g) | Zawartość białka (% s.m.) | Dojrzałość woskowa | Wysokość roślin (cm) | Wyleganie | Choroby podstawy źdźbła | Mączniak prawdziwy | Rdza brunatna | Brunatna plamistość liści | Septorioza liści | Septorioza plew | Fuzarioza kłosów | Porastanie ziarna |
skala 9o |
||||||||||||||||
Andrus |
2009 |
59,2 |
66,4 |
41,4 |
12,2 |
205 |
109 |
4 |
5 |
5 |
6 |
5 |
5 |
6 |
5 |
5 |
Dublet |
2006 |
62,7 |
70,2 |
39,9 |
12,8 |
205 |
104 |
4 |
4 |
5 |
5 |
5 |
5 |
6 |
5 |
5 |
Kargo |
1998 |
60,4 |
68,2 |
37,2 |
12,6 |
204 |
105 |
7 |
4 |
6 |
3 |
5 |
5 |
4 |
5 |
6 |
Matejko |
2004 |
58,4 |
63,6 |
37,0 |
13,0 |
205 |
99 |
6 |
4 |
4 |
6 |
5 |
6 |
4 |
5 |
4 |
Mieszko |
1999 |
60,9 |
68,1 |
38,9 |
12,7 |
204 |
111 |
5 |
5 |
5 |
4 |
5 |
4 |
6 |
5 |
6 |
Milewo |
2008 |
64,2 |
70,8 |
39,5 |
12,5 |
203 |
109 |
5 |
6 |
5 |
6 |
5 |
5 |
6 |
5 |
5 |
Milkaro |
2007 |
59,8 |
66,0 |
40,2 |
12,8 |
204 |
109 |
3 |
6 |
5 |
6 |
5 |
4 |
5 |
4 |
5 |
Nagano |
2008 |
62,7 |
69,1 |
39,8 |
13,2 |
204 |
100 |
6 |
5 |
5 |
5 |
6 |
5 |
3 |
5 |
5 |
Plon ziarna: a1 – przeciętny poziom agrotechniki
a2 – wysoki poziom agrotechniki (ochrona przed chorobami i dolistne preparaty wieloskładnikowe)
Skala 9o – wyższy stopień oznacza korzystniejszą ocenę, dojrzałość woskowa – liczba dni od 1.01.



Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!