Wzrośnie eksport polskiej wołowiny do Turcji

Trzy nowe, polskie zakłady zostały wpisane na listę zakładów uprawnionych do eksportu wołowiny, którą prowadzi Ministerstwo Żywności, Rolnictwa
i Inwentarza Żywego Republiki Turcji.

Władze tureckie poinformowały dziś Główny Inspektorat Weterynarii o wynikach kontroli przeprowadzonej w od 29 czerwca do 1 lipca br. w polskich zakładach sektora mięsa wołowego. Zezwolenie na eksport swoich produktów na turecki rynek uzyskały wszystkie przedsiębiorstwa, w których odbyła się inspekcja.
Obecnie dostęp do tureckiego rynku ma dziewięciu polskich producentów mięsa wołowego. Uzyskali oni uprawnienia eksportowe w wyniku trzech kontroli przeprowadzonych przez inspektorów tureckich na przestrzeni ostatnich jedenastu miesięcy.
W lipcu br. Główny Inspektorat Weterynarii przekazał stronie tureckiej listę kolejnych kilkunastu podmiotów zainteresowanych sprzedażą wołowiny na turecki rynek. Obecnie czekamy na wyznaczenie terminu następnej kontroli.
Źródło:MRIRW

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.