Ciasto kokosowe Ani – łatwe, szybkie i pyszne!
Ciasto kokosowe – jeżeli chcesz zachwycić swoich gości czymś przepysznym i efektownym, a jednocześnie nie masz zbyt dużo czasu, to ciasto kokosowe z pewnością jest dla Ciebie. Godnym uwagi jest fakt, że nie jest to ciasto skomplikowane i wymagające, dlatego przygotujesz je szybko i sprawnie. Najważniejsze, że jest to ciasto, które zawsze się udaje!
Ciasto kokosowe
-
3 jaja
-
2 szkl. cukru
-
4 szkl. mąki
-
0,5 l maślanki
-
3/4 dużego proszku do pieczenia
Kokosowa posypka
-
1 szkl. cukru
-
2 szkl. wiórek kokosowych
-
1 cukier wanilinowy
400 ml śmietany kremówki 30% – do polania ciasta po upieczeniu
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy tak długo, aż uzyskamy gładką masę. Następnie tak przygotowane ciasto wylewamy na dużą blachę i posypujemy je wiórkami kokosowymi wymieszanymi z cukrem i cukrem wanilinowym. Pieczemy pół godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 170ºC.
Gdy wyciągniesz ciasto z piekarnika, to od razu gorące polej śmietaną kremówką.
Łatwe? To może w końcu jakieś ciasto mi się uda 🙂
Smakowałam i rzeczywiście jest bardzo dobre. Polecam, spróbuj upiec. Jeśli masz jakieś pytania, to śmiało pytaj.