KONKURS DLA SZKÓŁ PODSTAWOWYCH „WARZYWA I OWOCE — NIE ZASZKODZI ZJEŚĆ!” ROZSTRZYGNIĘTY!

KONKURS DLA SZKÓŁ PODSTAWOWYCH „WARZYWA I OWOCE — NIE ZASZKODZI ZJEŚĆ!” ROZSTRZYGNIĘTY!
Zakończył się organizowany przez Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin konkurs dla uczniów szkół podstawowych z województwa mazowieckiego.Spośród 40 nadesłanych prac jury wybrało trzy, a zwycięskie klasy ze szkół w Ciechanowie, Jabłonnie i Wydmusach uczestniczyły w warsztatach naukowych w BayLabie. Nagrody otrzymały również szkoły.
Przebieg konkursu
Konkurs ogłoszony w marcu przez Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin (PSOR), skierowany był do uczniów z klas IV–VI oraz nauczycieli szkół podstawowych w województwie mazowieckim. Uczniowie uczestnicząc w dwóch lekcjach zapoznali się z zasadami uprawy roślin ogrodniczych oraz poznali właściwości odżywcze wielu owoców i warzyw. Wykonując zadania opisane w specjalnie przygotowanych kartach pracy rozwijały zdolności pracy w grupie i analizy informacji. Lekcje przygotowane zostały zgodnie z wytycznymi programu nauczania dla odpowiednich klas, a każdy nauczyciel miał do dyspozycji scenariusz zajęć i prezentację. Rezultatem dwóch jednostek lekcyjnych i pracą konkursową jednocześnie były przepisy na autorskie dania oparte na warzywach i owocach. Dzieci miały je nie tylko wymyślić, ale także przygotować dania oraz opisać ich znaczenie w diecie człowieka.
Wyniki
Do udziału w konkursie zostało zaproszonych ponad tysiąc szkół podstawowych z całego województwa mazowieckiego. W odpowiedzi nadesłanych zostało 40 prac, zarówno w formie papierowej jak i elektronicznej.
Spośród wszystkich prac jury wybrało trzy najbardziej oryginalne i pomysłowe, przygotowane przez uczniów:
• Publicznej Szkoły Podstawowej w Wydmusach
• Szkoły Podstawowej im. Armii Krajowej w Jabłonnie
• Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi nr 7 im. Jana Pawła II w Ciechanowie.
Uczniowie klasy V ze Szkoły Podstawowej w Wydmusach zaprezentowali swoje potrawy i fotorelację z ich przygotowania w ręcznie wykonanym albumie. Album zawierał elementy tradycji kurpiowskiej -zarówno w sferze wizualnej, jak i kulinarnej.
W nieco innej formie swoje potrawy i przepisy przedstawili uczniowie klasy V ze Szkoły Podstawowej im. Armii Krajowej w Jabłonnie. W swoim albumie ze zdjęciami udowodnili, że potrawy z warzyw i owoców mogą być nie tylko smaczne ale i piękne, a ich przygotowanie to dobra zabawa. Ludziki z rzodkiewek, drzewka z marchewek i myszki z gruszki i winogron podbiły serca jury.
Uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 7 z Ciechanowa, oprócz ciekawego przygotowania potraw oraz zaprezentowania ich na Dniu Ziemi, postanowili promować zdrową dietę także poza terenem szkoły. W prezentacji konkursowej przedstawili fotorelację z marszu ulicami miasta, w czasie którego okrzykami i transparentami przekonywali mieszkańców Ciechanowa do częstszego spożywania warzyw i owoców.
Trzy zwycięskie klasy, w ramach nagrody, wzięły udział w wycieczce do laboratorium BayLab w Warszawie oraz w warsztatach naukowych.

AdvertisementAdvertisementAdvertisement
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.