Ochrona bulw ziemniaka
Specjaliści ochrony bulw ziemniaka
Bronisław Kwiatkowski
Crop Manager Ziemniaki
Bayer Sp. z o.o.
Zmiany w sposobie zaopatrzenia w ziemniaki do konsumpcji kształtują podejście i sposób ich uprawy przez plantatorów.
Aktualnie sieci handlowe przyzwyczajają nas do kupna ziemniaków oczyszczonych, często umytych, w poręcznych opakowaniach, o określonej wadze, np.: 2,5 kg., 5kg. , a niekiedy 10 kg.
Tak oferowane ziemniaki – bulwy, zazwyczaj posiadają podobną wielkość, barwę i fakturę skórki, owalny kształt, małe i płytkie oczka, gładką powierzchnię. Większość z tych cech uwarunkowana jest właściwościami odmianowymi. Jednak zdrowotność bulw to już domena właściwej ochrony, o której może zdecydować jedynie sam plantator .
Obecnie nie do zaakceptowania są objawy chorób występujących na bulwach przeznaczonych do konsumpcji. Prowadzą one do obniżenia ich wartości wizualnej, estetycznej oraz handlowej.
Do najczęściej spotykanych i niepożądanych objawów należą: ospowatość bulw – stadium przetrwalnikowe grzyba Rhizoctonia Solani – czyli czarne skleroty występujące na skórce; parch zwykły ziemniaka, który na skórce bulw tworzy „strupy”, czyli warstwy nieregularnych i skorkowaciałych komórek; parch srebrzysty, który powoduje zmiany skórki bulw w postaci okrągłych szaro-srebrzystych przebarwień, pod którymi kryje się „rana”. Jest ona bardziej widoczna kiedy bulwy zostaną umyte. Samo mycie nie kończy aktywności parcha srebrzystego. W warunkach wysokiej wilgotności i temperatury (nieodpowiednie warunki przechowywania, transportu lub też wybór niewłaściwego opakowania) bulwa pokrywa się smolistym nalotem. W rezultacie silnego rozwoju i produkcji czarnych zarodników następuje utrata wody i w konsekwencji dalszy spadek wartości konsumpcyjnej.
Obserwując szeroką ofertę podaży ziemniaków konsumpcyjnych – takie bulwy często możemy spotkać. Należy jednak dodać, że tendencja jest wyraźnie pozytywna, w kierunku podaży ziemniaków o coraz lepszej jakości.
.
Uzyskanie zdrowych bulw, czyli efektu końcowego uprawy ziemniaka, w dużej mierze zależy od samych plantatorów. Wielu profesjonalnych producentów ziemniaka, chcąc zminimalizować ryzyko powstawania objawów chorób bulw, korzysta z zaprawiania sadzeniaków. W ofercie firmy Bayer znajdują się środki ochrony roślin, między innymi zaprawy do ziemniaków: Monceren® 250 FS , Prestige® Forte 370 FS oraz Monceren® Pro 256 FS (obecnie zarejestrowany m.in.: w Niemczech, Francji i Holandii; w Polsce rejestracja spodziewana jest w 2017 r.), które skutecznie dbają o zdrowotność bulw matecznych i rozwijającej się rośliny. Poprzez profesjonalne zaprawianie, pojedynczym zabiegiem ochronnym (używając specjalistycznych zaprawiarek do ziemniaków np. z firmy Aporo® lub urządzeń typu Mafex®), można kontrolować rizoktoniozę i ograniczyć parcha zwykłego. W przypadku parcha srebrzystego wiadomo, że zaprawianie do przechowalni nie będzie wystarczające. Parch srebrzysty zaczyna się rozwijać już na polu, po wysadzeniu zainfekowanych sadzeniaków. Dlatego zaprawianie przed, lub w trakcie sadzenia, pozwala na ochronę przyszłego plonu, czyli bulw konsumpcyjnych, oraz w produkcji nasiennej – sadzeniaków.
Najistotniejszym i zarazem najtrudniejszym etapem w budowie zdrowego plonu ziemniaków konsumpcyjnych jest ochrona roślin przed zarazą ziemniaka. W trakcie wegetacji, a ściśle od momentu tworzenia się stolonów, mamy do czynienia z pierwszymi infekcjami młodych bulw. Dzieje się tak dlatego, ponieważ w dni pochmurne i deszczowe zoosporangia (będące źródłem zarodników pływkowych – zoospor) wraz z kroplami wody przedostają się w okolice bulw. Drogi są dwie : pierwsza to przemieszczanie się po łodydze ( ok. 90 %) i druga, szybsza, bezpośrednie opadanie z liści i łodyg na glebę (ok 10 %). Po kontakcie ze skórką bulwy, zarodniki pływkowe (zoospory) zaczynają proces infekcyjny – zaraza na bulwach staje się faktem. Konsekwencją tej sytuacji są ogromne problemy z gniciem bulw, często już na polu. Jeszcze bardziej dotkliwa jest sytuacja, kiedy taki proces zaczyna się w przechowalni. Porażone zarazą bulwy nie nadają się do długotrwałego przechowywania, a ich wartość konsumpcyjna także ulega spadkowi.
Tylko bardzo dobra znajomość rozwoju choroby i idąca za tym przemyślana strategia ochrony fungicydowej przed zarazą, pozwala na uniknięcie późniejszej „katastrofy” związanej z otrzymanym plonem. Wiąże się ona z włączeniem do ochrony fungicydowej (już od momentu zawiązywania się bulw) specjalistycznego fungicydu.
Ponadto, złożoność zarazy ziemniaka wynikająca z jej nieustannej zmienności, tworzenia genotypów agresywnych (Pink 6) i uodpornionych (Blue 13, Green 33) wymaga zaangażowania – super specjalisty! ( Rys.1 )
Taką pozycję niewątpliwie zajmuje fungicyd Infinito® 687,5 SC. Skuteczny przeciwko zarazie we wszystkich kluczowych stadiach jej cyklu życiowego, a także przeciwko agresywnym i uodpornionym genotypom. Szczególnie silne jest jego działanie antysporulacyjne (hamowanie zarodnikowania, czyli rozprzestrzeniania się zarazy) oraz działanie przeciwko zarodnikom pływkowym (zoosporom). Zoospory przestają się poruszać natychmiast po kontakcie z Infinito. Po kilku minutach pęcznieją i pękają. Żadne zarodniki pływkowe, ani konidialne nie rozprzestrzenią się na inną roślinę za pomocą wiatru, ani nie zostaną zmyte do gleby przez deszcz, by porazić młode bulwy i przyszłe plony.
Jednocześnie eliminowane są zarodniki i sporangia przeniesione z innych pól.
Cała roślina, łącznie z liśćmi, łodygami i nowymi przyrostami jest chroniona – więc gleba i bulwy pozostają wolne od zarodników nawet podczas okresów deszczu czy nawadniania .
Uzyskany w taki sposób plon ziemniaków, w tym plon bulw konsumpcyjnych, jest zdrowy i może być w długotrwały sposób przechowywany, tj. aż do momentu podaży ich w sklepie .
Rys.1 Ocena skuteczności fungicydu Infinito 687,5 SC / Ranking Euroblight 2016 r. /
Skuteczność zwalczania zarazy | Sposób działania | Odporność na zmywanie | Mobilność w roślinie | |||||
liście* | bulwy* | nowe przyrosty | łodygi | zapobiegawczy | leczniczy | anty- sporulacyjne | ||
3,8 | 3,9 | ++ | ++ | +++ | ++ | ++(+) | ++(+) | systemiczny+ wgłębny |
* Ocena skuteczności w skali 2 – 5, gdzie niższa liczba oznacza gorszą skuteczność. Ocena skuteczności , gdzie: + efekt dostateczny, ++ efekt dobry, +++ efekt bardzo dobry, (+) stopień pośredni
R1 – zarejestrowany znak towarowy firmy APORO
R2- zarejestrowany znak towarowy firmy MANTIS ULV
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!