Czas na nawożenie fosforowo – potasowe
dr Urszula Sienkiewicz-Cholewa
Zakład Herbologii i Technik Uprawy Roli IUNG-PIB w Puławach
Czas na nawożenie fosforowo – potasowe
Fosfor i potas to po azocie dwa najważniejsze składniki pokarmowe odpowiedzialne za wytworzenie wysokiego plonu o dobrej jakości. Fosfor buduje komórki roślinne i odpowiada za prawidłowy przebieg zachodzących w nich procesów fizjologicznych: syntezy kwasów nukleinowych, fotosyntezy, oddychania i metabolizmu białek i węglowodanów. Potas również jest niezastąpiony w wielu procesach życiowych roślin: reguluje gospodarkę wodną, odpowiada transport składników mineralnych, syntezę węglowodanów, kwasów nukleinowych i białek oraz ich przemieszczanie w roślinie. Przyswajalną formą fosforu pobieraną przez korzenie roślin są jony kwasu ortofosforanowego H2PO4–, a potasu jony K+. Dostępność przyswajalnych form obu składników i pobieranie przez rośliny zależy od naturalnej zasobności gleby, zawartości materii organicznej, odczynu gleby (optymalne pH 5,5-7,2) oraz od wilgotności, wpływającej na szybkość transportu jonów do korzeni.
W kraju stan zasobności w fosfor gleb użytkowanych rolniczo jest niezadawalający – niską zawartość fosforu wykazuje ponad 30% gleb. Jednak od wielu lat najbardziej deficytowym makroelementem w polskim rolnictwie jest potas, którego niedostatek występuje aktualnie w 60% UR. Spośród czynników ograniczających żyzność naszych gleb i plonowanie roślin niedobory potasu zajmują drugie miejsce po zakwaszeniu (45% gleb kwaśnych i bardzo kwaśnych). Proces ubożenia gleb w ten składnik ciągle się pogłębia, ponieważ zużycie nawozów potasowych w Polsce wielkości około 30 kg K2O/ha jest znacznie mniejsze w stosunku do rzeczywistych potrzeby nawożenia. W kraju w ostatnich latach występują długotrwałe okresy suszy glebowej i potas zwiększając odporność roślin w warunkach stresu wodnego pozwala na oszczędne i efektywne gospodarowanie wodą glebową i opadową. Niedobór fosforu i potasu w okresach największego zapotrzebowania roślin zawsze powoduje obniżenie plonu i pogorszenie jego jakości (tab. 1).
Tab. 1. Fazy największego zapotrzebowania roślin na fosfor i potas i skutki niedoboru
Fosfor | Potas | |
Fazy krytyczne | ||
– rozwój początkowy (budowa korzenia i pędów nadziemnych) – wiosenne ruszenie wegetacji roślin ozimych (regeneracja systemu korzeniowego i organów nadziemnych) – faza kwitnienia |
– zboża: faza krzewienia do początku nalewania
ziarna – kukurydza: faza 5-6 liścia do fazy dojrzewania – rzepak: fazy rozety do fazy kwitnienia – burak cukrowy: od 2 pary liści do końca lipca – ziemniak: od początku zawiązywania bulw do pełnej dojrzałości – motylkowate: od 2 liścia do fazy kwitnienia |
|
Skutki niedoboru | ||
– słaby rozwój systemu korzeniowego
(m.in. osłabienie procesu krzewienia u zbóż) – karłowatość roślin na skutek ograniczonego wzrostu organów nadziemnych – słabe kwitnienie i zawiązywanie nasion i ziarniaków – spadek jakości plonów (obniżenie zawartości skrobi, cukrów i tłuszczu) |
– zaburzenia w gospodarce wodnej roślin
(ograniczony wzrost, więdnięcie roślin) – mniejsze wykorzystanie azotu nawozowego przez rośliny (bierze udział w pobieraniu azotu) – pogorszenie jakości technologicznej plonów buraka, jęczmienia browarnego, pszenicy. |
|
– zwiększenie podatności roślin na choroby grzybowe i wyleganie (zboża) | ||
Nawożenie zgodnie z potrzebami roślin
Aby uzyskać dobry plon należy pamiętać o corocznym nawożeniu roślin fosforem i potasem. Z praktyki rolniczej wiadomo, że najlepsze efekty plonotwórcze przynosi przedsiewnie nawożenie tymi składnikami, ponieważ rośliny potrzebują ich już od początku rozwoju. Dawki nawozowe powinny być dostosowane do aktualnej zasobności gleby w fosfor i potas oraz potrzeb pokarmowych roślin, zależnych od wielkości pobrania składnika z plonem. Potrzeby pokarmowe liczymy mnożąc wielkość plonu oczekiwanego (realnego do uzyskania w warunkach gospodarstwa) przez pobranie składnika na jednostkę plonu konkretnego gatunku wraz z odpowiednią ilością słomy (tab. 2).
Przykład: Pobranie K2O przez rzepak ozimy – szacowany plon 3 t/ha X 40 kg/t = 120 kg K2O tj. 100 kg K (przelicznik na czysty składnik – 0,83)
Tab. 2. Pobranie fosforu i potasu z plonem niektórych roślin uprawnych (wg IUNG-PIB)
Roślina | Pobranie jednostkowe (kg/t *) | |
P2O5 | K2O | |
Zboża | 10,0 – 11,0 | 15,0 – 22,0 |
Kukurydza na ziarno | 12,5 | 28,0 |
Rzepak | 22,5 | 40,0 |
Burak cukrowy | 1,6 | 6,5 |
Ziemniaki (bez obornika) | śr. 1,2 | 6,6 |
Strączkowe | 15 – 20 | 35,0 |
Lucerna i koniczyna | 1,5 -2,5 | 5,5 |
* plon główny i uboczny
Stan zasobności gleby w fosfor i potas poznamy przekazując próbkę gleby do analizy w okręgowej stacji chemiczno-rolniczej. Oznaczona zawartość zostanie zakwalifikowana do zakresu zasobności bardzo niskiej, niskiej, średniej (optymalnej dla roślin), wysokiej bądź bardzo wysokiej.
W tabeli 3 przedstawiono zalecane dawki, w warunkach gleb o średniej zawartości składników przy założeniu, że produkty uboczne pozostają na polu np. słoma zbóż, rzepaku, liście buraczane itp. (Zalecenia nawozowe dla roślin uprawy polowej i trwałych użytków zielonych, IUNG–PIB w Puławach, 2010).
Tab. 3. Dawki fosforu i potasu dla wybranych roślin (kg/ha) wg wielkości plonu (t)
Roślina | Plon | P2O5 | K2O |
Pszenica ozima | 6
8 10 |
55
70 90 |
60
80 100 |
Jęczmień jary | 6
7 8 |
55
60 70 |
65
75 85 |
Kukurydza na ziarno | 5
7 9 |
55
75 95 |
70
100 125 |
Rzepak | 2,5
3,5 4,5 |
50
70 90 |
60
85 100 |
Ziemniak wczesny (bez obornika) | 20
25 30 |
20
25 35 |
100
130 160 |
Koniczyna i lucerna | 30
40 50 |
30-40
45-55 60-70 |
90
120 150 |
Korekta dawek:
- Po stwierdzeniu niskiej zawartości przyswajalnego fosforu lub potasu wielkość dawki należy zwiększyć o 30 kg P2O5 lub K2O/ha, a przy z bardzo niskiej o 40–60 kg P2O5 lub K2O/ha.
- Na stanowisku wykazującym bardzo wysoką składnika dawkę można obniżyć o 30–40 kg P2O5 lub K2O/ha /ha, a przy wysokiej zawartości o 20 kg P2O5lub K2O/ha.
- Nie zaleca się nawożenia fosforem przy zawartości w glebie większej niż 40 mg P2O5/100 g.
- Z nawożenia potasem rezygnujemy, gdy zawartość w glebach bardzo lekkich przekracza 35 mg K2O/100 g, w glebach lekkich 40 mg K2O/100 g, w glebach średnich 50 mg K2O/100 g w glebach ciężkich 60 mg K2O/100 g.
- W gospodarstwach, w których produkty uboczne są zbierane się z pola, dawki nawozów fosforowych należy zwiększyć ok. 20%, a dawki nawozów potasowych o 60–80%.
Termin stosowania i dobór nawozu
Nawozy fosforowe, nawet dobrze rozpuszczalne pozostawione na powierzchni gleby nie przenikają do głębszych warstw, co praktycznie wymusza konieczność stosowania fosforu przedsiewnie. Jednocześnie z nawożeniem fosforowym zaleca się stosowanie potasu, ponieważ odżywienie tym składnikiem odbywa się wyłącznie przez korzeń i interwencyjne nawożenie dolistne po zdiagnozowaniu niedoboru w roślinach jest niemożliwe.
Do corocznego nawożenia fosforem preferowane są nawozy dobrze rozpuszczalne w wodzie, jednoskładnikowe, szybko działające superfosfaty (superfosfat prosty, superfosfat granulowany). Podstawowym źródłem potasu są sole potasowe, a najbardziej popularnym nawozem jest chlorek potasu KCl znany na rynku jako sól potasowa, zawierający 60% K2O. Sole potasu można mieszać z superfosfatami czy fosforanem amonu, co umożliwia jednoczesny wysiew nawozów. Bardzo dobre rezultaty plonotwórcze daje stosowanie nawozów wieloskładnikowych granulowanych, zawierających fosfor, potas i azot, w postaci Nitrofoski (NPK Mg), Polifoski (PK, NPKMg), Polimagu (NPK MgS) czy Polidapu (NP).
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!